ქართული ღვინო

ჰექტრებზე გადაჭიმული ვენახები, რთველი მრავალხმიანი სიმღერის ფონზე და ღვინით სავსე ქვევრები - ეს საქართველოა. დიახ, ღვინო აქ ყველაფერია, ყველას უყვარს და ყველას აქვს. ყველა ოჯახი სიამოვნებით და სიამაყით გაგიმასპინძლდებათ საკუთარი ღვინით. ქარველისათვის ვენახი წმინდა ადგილია და ღვინის დაყენება - საყვარელი ტრადიცია. ქვეყანა, რომლის მოსახლეობის რაოდენობაც ოდნავ აღემატება 3.5 მილიონს, ყოველწლიურად დაახლოებით 150 მილიონ ლიტრ ღვინოს აწარმოებს.
ამ ქვეყანას ღვინის კულტურასთან რვაათასწლიანი უწყვეტი ისტორია აკავშირებს, რასაც მრავალი არქეოლოგიური აღმოჩენა და ისტორიული ფაქტი ადასტურებს. თანამედროვე მსოფლიოში უკვე ერთხმად აღიარებენ, რომ სწორედ საქართველოა ღვინის სამშობლო. ერთ-ერთი ვერსიით ინგლისური სიტყვა “wine” ნაწარმოებია ქართული სიტყვა „ღვინოსაგან“.
ცალკე აღსანიშნავია ქვევრის ღვინო, რომლის წარმოებაც საქართველოში ათასწლეულების წინ დაიწყო. ამ უნიკალურ მეთოდს 2013 წელს იუნესკოს არამატერიალური მემკვიდრეობის კულტურული ძეგლის სტატუსი მიენიჭა. აქ 500-ზე მეტი სხვადასხვა ჯიშის ყურძენი იზრდება, რომელთაგანაც საუკეთესო ხარისხის ღვინო მზადდება. ქართული ღვინის განსაკუთრებული და უნიკალური სახეობებია: საფერავი, რქაწითელი, ქინძმარაული, ციცქა-ცოლიკაური, ხვანჭკარა, ტვიში, უსახელაური, ოჯალეში და სხვა.
ქართულ საზოგადოებაში და რელიგიურ ვაზი ცენტრალურ პოზიციას ფლობს. საქართველოში ძალიან ხშირია ოჯახი, რომ გაიზარდოს საკუთარი ყურძენი და ღვინო აწარმოოს. არ არსებობს დღესასწაული, რომელიც ღვინით და ტამდაზე - ქართული სადღესასწაულო მასალის გარეშეა.

ქართული ღვინო

ჰექტრებზე გადაჭიმული ვენახები, რთველი მრავალხმიანი სიმღერის ფონზე და ღვინით სავსე ქვევრები - ეს საქართველოა. დიახ, ღვინო აქ ყველაფერია, ყველას უყვარს და ყველას აქვს. ყველა ოჯახი სიამოვნებით და სიამაყით გაგიმასპინძლდებათ საკუთარი ღვინით. ქარველისათვის ვენახი წმინდა ადგილია და ღვინის დაყენება - საყვარელი ტრადიცია. ქვეყანა, რომლის მოსახლეობის რაოდენობაც ოდნავ აღემატება 3.5 მილიონს, ყოველწლიურად დაახლოებით 150 მილიონ ლიტრ ღვინოს აწარმოებს.
ამ ქვეყანას ღვინის კულტურასთან რვაათასწლიანი უწყვეტი ისტორია აკავშირებს, რასაც მრავალი არქეოლოგიური აღმოჩენა და ისტორიული ფაქტი ადასტურებს. თანამედროვე მსოფლიოში უკვე ერთხმად აღიარებენ, რომ სწორედ საქართველოა ღვინის სამშობლო. ერთ-ერთი ვერსიით ინგლისური სიტყვა “wine” ნაწარმოებია ქართული სიტყვა „ღვინოსაგან“.
ცალკე აღსანიშნავია ქვევრის ღვინო, რომლის წარმოებაც საქართველოში ათასწლეულების წინ დაიწყო. ამ უნიკალურ მეთოდს 2013 წელს იუნესკოს არამატერიალური მემკვიდრეობის კულტურული ძეგლის სტატუსი მიენიჭა. აქ 500-ზე მეტი სხვადასხვა ჯიშის ყურძენი იზრდება, რომელთაგანაც საუკეთესო ხარისხის ღვინო მზადდება. ქართული ღვინის განსაკუთრებული და უნიკალური სახეობებია: საფერავი, რქაწითელი, ქინძმარაული, ციცქა-ცოლიკაური, ხვანჭკარა, ტვიში, უსახელაური, ოჯალეში და სხვა.
ქართულ საზოგადოებაში და რელიგიურ ვაზი ცენტრალურ პოზიციას ფლობს. საქართველოში ძალიან ხშირია ოჯახი, რომ გაიზარდოს საკუთარი ყურძენი და ღვინო აწარმოოს. არ არსებობს დღესასწაული, რომელიც ღვინით და ტამდაზე - ქართული სადღესასწაულო მასალის გარეშეა.


info@smiletravel.ge


  • SMILE TRAVEL GEORGIA © 2016 ყველა უფლება დაცულია.